Bouwmanagement

Leiden

Opdrachtgever

Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden

Architect

Architectenbureau Gerard Smit

Installatie

DVT Advies

Bouwfysica

-

Realisatie & Projectnummer

juli 2023
Projectnr. 10670

Inrichting 2e verdieping Sylviusgebouw Leiden

Nieuwe labs

In het Sylviusgebouw van de Universiteit Leiden zijn nieuwe labs voor Social Sciences and Humanities (SSH) gerealiseerd. Deze labs zijn een samenwerking tussen de faculteiten Sociale Wetenschappen en Geesteswetenschappen. In de labs worden onderzoeken uitgevoerd met proefpersonen die diverse vragen en opdrachten krijgen. Hiervoor zijn ‘standaardlabs’ ontwikkeld waarbij een proefleider via een one-way screen (een soort doorkijkspiegel) de proefpersoon kan observeren, maar ook speciale VR-labs die geheel zwart gemaakt zijn, een klaslokaal, een lab waar een huiskamer wordt nagebootst (eventueel inclusief huilende baby!) en een zogenaamde “ongezellige” wachtruimte.

De labs zijn gerealiseerd op de tweede verdieping van het Sylviusgebouw. Deze verdieping stond al sinds de laatste renovatie in 2010 leeg. De rest van het gebouw is in gebruik bij het Institute for Biology Leiden (IBL). Tijdens de verbouwing bleef dit instituut geheel in gebruik, waardoor er strenge eisen werden gesteld aan geluid- en stofproductie. Daarom is bij de aanbesteding een set strenge regels afgegeven, met enkele korte periodes waarin geluidsoverlast toegestaan was. Voorafgaand aan de uitvoering zijn door de Universiteit Leiden houten stroken aangebracht aan het betonplafond, waaraan wanden en installaties konden worden bevestigd zonder aanvullend in het beton te hoeven boren. Voor het aanbrengen van deze stroken is gebruik gemaakt van de corona-periode waarin het gebouw nauwelijks bezet was vanwege de beperkingen.

‘Doos in doos’

Er is totaal circa 2.000 m2 BVO aan onderzoeksruimtes gerealiseerd waarbij hoge eisen aan geluidsisolatie en klimaatbeheersing zijn gesteld. Voor de onderzoeken die gedaan worden is het belangrijk om de omstandigheden zo gelijkmatig mogelijk te houden en de invloeden van buitenaf zo gering mogelijk te houden. Hierdoor zijn de resultaten goed vergelijkbaar. Er is ook een ‘lab’ geconstrueerd als ‘doos in doos’, waarin juist veel geluid geproduceerd kan worden, zonder dat de rest van het gebouw daar last van heeft.

Aronsohn Management heeft de directievoering verzorgd voor de realisering van de labs door bouwkundig aannemer Den Dubbelden en installateur Kuijpers, die als nevenaannemers fungeerden, op basis van een “klassiek” bestek met tekeningen. De uitvoering is gestart in november 2022 en er is opgeleverd in juli 2023.

Meer over dit project?

Neem contact op met Arie van der Ven

Bruto-vloeroppervlak

ca. 2.000 m2

Bouwsom totaal
ca. € 3,800.000

Bouwsom constructie

Expertises
Directievoering

Projectfases
Uitvoering/Nazorg