In de aanloop naar ons 95-jarige jubileum laten we verschillende projecten zien, waarvoor Aronsohn in de afgelopen jaren adviesdiensten heeft geleverd. In de maand september hebben we, zoals altijd, gekozen voor een iconisch gebouw: de Delftse Poort uit de jaren ’90.
Het Rotterdamse gebouw, de Delftse Poort met 41 verdiepingen, was tot 2005 het hoogste gebouw van Nederland. De eerste paal werd geslagen op 19 november 1988 door toenmalig burgemeester Bram Peper. Het gebouwencomplex is vernoemd naar de laatste stadspoort van Rotterdam.
Het gebouw, naar een ontwerp van Abe Bonnema, staat naast het Centraal Station. Op 22 januari 1990 werd het hoogste punt bereikt en de feestelijke opening werd op 22 mei 1992 gevierd.
De Delftse Poort bestaat uit twee hoge torens, één van 93 meter (25 verdiepingen, zijde Weena) en één van 150 meter (41 verdiepingen). Inclusief de opbouw op de hoogste toren reikte de totale hoogte oorspronkelijk zelfs tot 164 meter. Deze opbouw in de vorm van een radio-zendmast is in 2012 verwijderd. Tussen beide toren staat nog een lager torentje van 36 meter hoogte.
In het gebouw is een parkeergarage voor 1200 auto’s en in het gehele complex bevinden zich in totaal 28 liften. In totaal rust het gebouw op 957 heipalen. De constructieve uitdaging voor Aronsohn bij het ontwerp was niet de hoogte van de gebouwen, maar het aanwezige metrotracé eronder, dat bovendien ook de funderingsmogelijkheden beperkte.
Oorspronkelijk was verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden de enige gebruiker van het gebouw. In 2015 heeft de Delftse Poort een transformatie ondergaan tot een multifunctioneel gebouw met kantoorruimtes, vergader- en congresfaciliteiten en horeca. Hierdoor huurt Nationale Nederlanden nu nog een derde van het gebouw.
Door de combinatie van een hoog en een laag deel en de prachtige spiegelglasgevel, is de Delftse Poort een iconisch gebouw voor de Rotterdamse skyline. Aronsohn is trots hieraan te hebben meegewerkt!
Wil je meer weten over de Delftse Poort? Lees dan hier verder.