Aronsohn heeft in 1959 de constructie van de oorspronkelijke kantoorgebouwen voor Van Ommeren ontworpen. Mede in verband met de fusie van Van Ommeren in Vopak was een upgrading van de gebouwen nodig.
De hoogbouw werd gedeeltelijk bestemd voor de verhuurmarkt voor woningen en kantoorruimte. In verband met exploitatie was het gewenst om het bestaande kantoorvolume te vergroten door het gebouw hoger te maken.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Project informatie

Werkveld

Constructies

Plaats

Rotterdam

Opdrachtgever

Maarsen Bouw en Ontwikkeling (MBO) / Westerlaan CV

Architect

Ector Hoogstad architecten Rotterdam

Omvang

Hoogbouw kantoor: ca. 17.000m2 bvo verbouw, 6.500m2 bvo nieuwbouw in verhoging

Start

Oplevering

2012

Adviesdiensten

Analyse van de bestaande constructie ten aanzien van hergebruik, bepalen constructieve voorzieningen voor verhoging van de hoogbouw alsmede constructief ontwerp en uitwerking van de renovatie en nieuwbouw
chevron-right chevron-left

Voor wat betreft de hoogbouw heeft Aronsohn onderzocht of en hoe de verhoging mogelijk was. Hiervoor is de capaciteit van de betonconstructies en de funderingen uitgebreid geanalyseerd op basis van actuele inzichten. Tevens is een analyse gemaakt van de economische voor- en nadelen van het handhaven van de constructies versus het slopen en het maken van nieuwe constructies. Na uitvoerig rekenwerk en het bepalen van de uiterste grensbelasting van de fundering bleek het mogelijk om de toren te verhogen van 60,5 m tot 76 m. Hiervoor was wel versterking van onder meer de stabiliteitskern en funderingsplaat nodig. Door de grotere hoogte van het gebouw nemen de momenten in de bestaande betonkern toe en zijn daarin niet meer opneembaar. Het moment op funderingsniveau moet worden opgenomen door de palen direct onder de kern. Deze worden daarbij te zwaar belast. Bij ongewijzigde vorm van de kern zouden ook de vervormingen te groot worden. De oplossing is gevonden in een zogenoemde ‘outrigger’ constructie. Hiermee wordt de ring kolommen om de kern bij de stabiliteit betrokken. Om de momenten in de fundering verder te kunnen spreiden zijn bovendien extra betonwanden toegevoegd in de kelder.