Vanwege een sterke toename van studenten was de Hogeschool Leiden genoodzaakt de clusters Zorg en Welzijn, Management en Bedrijf en Techniek en Educatie, uit te breiden met nieuwe onderwijsruimten voor theorie, praktijk en algemene ruimten.
De uitbreiding is gerealiseerd in een nieuwe vleugel en een extra laag op een bestaand gebouw.
IMG_3101

Project informatie

Werkveld

Constructies

Plaats

Leiden

Opdrachtgever

Hogeschool Leiden

Architect

BRTArchitecten Alkmaar, projectarchitect Eric van Wel BNA

Omvang

ca. 15.000m2 bvo

Start

2007

Oplevering

2009

Adviesdiensten

Het constructief ontwerp, besteksontwerp, uitvoeringsontwerp, bijbehorende berekeningen, kostenramingen.
chevron-right chevron-left

De nieuwe vleugel is een verrassend vormgegeven leeromgeving met een open en dynamisch karakter. Er is onder meer een collegezaal, een tweede aula, een gymzaal en een grand café in ondergebracht. De inrichting is afgestemd op de eisen van nieuwe onderwijsvormen. Daarom zijn er veel studentenwerkplekken, een leerplein, ruimtes voor groepswerk en een multimedialab.

De speelse architectuur maakt het gebouw transparant en leefbaar. Het grand café is een uitnodigende ontmoetingsplaats en de faciliteitenboulevard bundelt alle benodigde studievoorzieningen, van helpdesk tot repro. De nieuwbouw sluit naadloos aan bij het bestaande gebouw uit 1999 en de uitbreiding van 2003, metselwerk gevels en prefab betonnen binnengevel en stalen kozijnen. Ook is er oog voor duurzaamheid, door het toepassen van warmte-koude opslag. Met het oog op de flexibiliteit zijn er grote kolomvrije ruimten gerealiseerd. Voor de vloeren zijn hoofdzakelijk kanaalplaten toegepast en geïntegreerde stalen liggers. Voor uitkragingen en verder reductie van kolommen op de begane grond, zijn tevens stalen vakwerken geïntegreerd in de bouwkundige elementen van de verdieping.