Het nieuwe Stadskantoor is gehuisvest aan het Grote Kerkhof, direct achter het historische stadshuis.
Het gebouw bestaat uit drie lagen, waarvan de meeste ruimtes zijn bestemd voor kantoorfuncties.
DSCN0217-Pan

Project informatie

Werkveld

Constructies

Plaats

Deventer

Opdrachtgever

Gemeente Deventer

Architect

Neutelings Riedijk Architecten

Omvang

24.000 m2 bvo

Start

2013

Oplevering

2015

Adviesdiensten

Constructieve ontwerp, bestek- en detailtekeningen en de detailberekeningen
chevron-right chevron-left

In het midden bevindt zich een atrium, dat alle ruimtes met elkaar verbindt. In de kelder is een grote parkeergarage. Er is veel aandacht besteed aan duurzaamheid, onder andere door de toepassing van een WKO-installatie en zonnepanelen. Mede hierdoor is de BREEAM Excellent score behaald. Het ontwerp van het nieuwe stadskantoor in Deventer is van Neutelings Riedijk Architecten. Aronsohn verzorgde het complete constructieve ontwerp.

Bij het ontwerpen en aanleggen van de bouwput is veel zorg besteed aan de instandhouding van de waardevolle maar kwetsbare omliggende historische bebouwing. Om die reden is ook gekozen voor een geboord paaltype, waarmee het optreden van schadelijke trilling is vermeden. Zowel de kelderbak als het opgaande skelet bestaat hoofdzakelijk uit ter plaatse gestort beton. In de begane grond komen vloervelden met overspanningen van 16 meter voor. Hier is gebruik gemaakt van gewicht-besparende vulelementen, waarmee tevens een duurzaam en verantwoord materiaalgebruik is bereikt. De verdiepingsvloeren bestaan uit een raster van ribben met een relatief dunne vloerschil, waarmee een hoogwaardige architectonische uitstraling is gecreëerd. In de betonvloeren zijn de registers ten behoeve van de betonkern activering opgenomen terwijl de overige installatiecomponenten onder computervloeren uit het zicht blijven. De staalconstructies van de galerijen en de grote atriumkap zijn onzichtbaar geïntegreerd in de stijlen en regels van de eiken siergevels en plafonds. Op de dakverdieping zijn kappen toegepast in verschillende formaten, waarmee dit grootschalige gebouw perfect is ingepast in de historische binnenstad van Deventer.