Het Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam bevat 28 royale gastenkamers waar gezinnen zo dicht mogelijk bij hun zieke kinderen, die zijn opgenomen of worden behandeld in het Erasmus MC-Sophia, kunnen verblijven.
In het huis is er ook een gezamenlijke woonkamer, eetkeuken en dakterras voor de gasten.
Ronald-MCDonald 1

Project informatie

Werkveld

Constructies

Plaats

Rotterdam

Opdrachtgever

Stichting Ronald McDonald Huis Sophia

Architect

EGM Architecten bv

Omvang

3.300 m2 bvo

Start

2007

Oplevering

2008

Adviesdiensten

Constructief ontwerp en berekeningen, bestek- en detailtekeningen
chevron-right chevron-left

Het nieuwe Ronald McDonald Huis in Rotterdam is gebouwd op het terrein van het Erasmus Medisch Centrum. De beschikbare kavel grond bepaalde de driehoekige vorm van het gebouw. Om het volledige programma van eisen in het gebouw te krijgen waren 10 bouwlagen nodig.

Voorafgaand aan de bouw zijn enkele kleinere opstallen van de voormalige entree van het Sophia gesloopt, waarbij de betonnen palen zijn achtergebleven. Aan de te handhaven fundering van de naastgelegen kliniek zijn enkele aanpassingen uitgevoerd.

Het skelet van de nieuwbouw heeft aan de twee korte zijden van de driehoek een dragend binnenspouwblad van geprefabriceerde betonnen elementen. Deze aldus ontstane betonwanden verzorgen ook de stabiliteit van het gebouw. De lange gevel aan de zijde van de Wytemaweg is grotendeels ingevuld met glaspui. Tussen de 7e en de 10e verdieping is in 2 gevels een stalen vakwerkconstructie toegepast om een uitkragende punt van het gebouw mogelijk te maken.

De verdiepingsvloeren bestaan hoofdzakelijk uit voorgespannen kanaalplaten met een gewapende druklaag, opgelegd op geïntegreerde stalen liggers. Plaatselijk zijn massieve betonvloeren toegepast. De liggers worden gedragen door stalen kolommen die met een coating de benodigde brandwerende bescherming gekregen hebben. Het geheel is gefundeerd op ter plaatse gestorte betonbalken en -poeren en voorgespannen prefab betonpalen.