Gebouw S wordt het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc te Nijmegen. Het gebouw wordt gerealiseerd op de locatie van bestaande gebouwen welke niet meer aan de huidige wensen en standaarden van het Radboudumc voldoen. Het nieuwe gebouw bevat twee kelderlagen, acht verdiepingen en drie atria en wordt met een afmeting van 115 x 50 x 37 meter (L x B x H) het grootste gebouw op de zorgcampus.
De constructie van Gebouw S wordt op staal gefundeerd en grotendeels opgetrokken uit geprefabriceerd beton met een open kolomstructuur op een regelmatig stramien van 7,8 x 7,8 meter. Door de keuze voor een kolomstructuur, ontstaat een vrij indeelbare ruimte waarbij de gevel enkel bouwkundig is en in de toekomst, indien gewenst, eenvoudig vervangen kan worden.
EGM foto2

Project informatie

Werkveld

Constructies

Plaats

Nijmegen

Opdrachtgever

Radboudumc

Architect

EGM Architecten

Omvang

46.000 m2 bvo

Start

2018

Oplevering

2021

Adviesdiensten

Constructieve ontwerp, bestek- en detailtekeningen, alsmede de constructieve berekeningen, bestektekst en kostenraming

Vloeren worden uitgevoerd door middel van breedplaten en bij grote overspanningen (meer dan 14 meter) worden voorgespannen vloerplaten (N-liggers) toegepast. Deze vloerplaten zijn opgebouwd uit twee voorgespannen ribben waartussen een dunne betonvloer van slechts 10 cm dik. De spiegel is niet voorzien van voorspanningsstrengen waardoor, ook in de toekomst, eenvoudig sparingen in de vloer kunnen worden gemaakt. De ruimte tussen de ribben wordt ook benut voor onder andere het verloop van kanalen.

De stabiliteit van het gehele gebouw wordt verzorgd door de betonnen wanden rondom het centrale atrium. Voor daglichttoetreding in het hart van het gebouw zijn deze vier stabiliteitswanden voorzien van grote raamsparingen. Bij het ontwerp van Gebouw S is al rekening gehouden met een mogelijke uitbreiding van de noordvleugels met twee extra verdiepingen in de toekomst. De dakconstructie wordt conform de onderliggende vloeren uitgevoerd en de hoofddraagconstructie is berekend op de aanvullende belastingen ten gevolge van die twee extra bouwlagen.

Bij de uitwerking van Gebouw S behoort ook de realisatie van het laatste deel van de nieuwe Centrale As, de hoofdverbinding tussen de verschillende gebouwen van het Radboudumc. De Centrale As wordt tussen Gebouw S en het bestaande Gebouw A gebouwd.

chevron-right chevron-left