Binnenkort wordt in het centrum van Den Haag het grootste onderwijs- en cultuurcomplex van Nederland gerealiseerd. In dit complex (in plattegrond ca. 70 meter bij 125 meter; hoogte ca. 40 meter) worden het Nederlands Dans Theater,
het Residentie Orkest, het dans en Muziekcentrum en het Koninklijk Conservatorium gehuisvest. Bij deze functies horen onder andere zalen met grote kolomvrije overspanningen.
OCC Spuikwartier

Project informatie

Werkveld

Constructies

Plaats

Den Haag

Opdrachtgever

Boele & Van Eesteren en Visser & Smit Bouw

Architect

NOAHH, NL Architects en Jo Coenen Architects & Urbanists

Omvang

30.000 m2 bvo

Start

2016

Oplevering

2018

Adviesdiensten

Constructieve ontwerp, bestek- en detailtekeningen, alsmede de constructieve berekeningen
chevron-right chevron-left

De compacte gebouwvorm leidt ertoe dat diverse functies boven elkaar geprojecteerd zijn. De strenge eisen die gelden voor akoestiek vragen leiden tot een zware constructie en onderlinge ontkoppeling van diverse constructies, waardoor diverse onderdelen binnen het complex hun eigen constructie krijgen en niet worden afgesteund op de ondergelegen bouwvolumes.

De nieuwe gebouwconstructie wordt gerealiseerd vanuit de bestaande kelders van de Spuigarage resp. de parkeerkelder onder het oude ministerie van Justitie en binnenlandse Zaken en is een mix van beton- en staalconstructies.

Midden onder het gebouw door loopt ook nog de ondergrondse toegang naar de parkeergarage van het stadhuis, die ook gedurende de bouw moet blijven functioneren.