Tussen het centraal station en het centrum van Almelo is het nieuwe stadhuis van de gemeente Almelo gebouwd.
De publieke en logistieke functies bevinden zich in de laagbouw of plint. Centraal op de laagbouw zijn twee geschakelde torens verrezen waarin zich de kantoorruimtes bevinden.
Stadhuis Almelo 080515

Project informatie

Werkveld

Constructies

Plaats

Almelo

Opdrachtgever

Gemeente Almelo

Architect

Kraaijvanger Architecten

Omvang

17.500 m2 bvo

Start

2013

Oplevering

2015

Adviesdiensten

Constructieve ontwerp, bestek- en detailtekeningen, alsmede de detailberekeningen
chevron-right chevron-left

Niet alleen de torens staan verschoven ten opzichte van elkaar, maar ook de verdiepingsvloeren liggen in hoogte verschoven ten opzichte van elkaar. Deze split-levelvloeren zijn verbonden met trappen die zich in atriumachtige trappenhuizen bevinden. Op het dak van de laagbouw bevinden zich parkeergelegenheden onder een gedeeltelijk open dak met een mos-sedum dakbedekking.

De hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente Almelo is vertaald in een score Excellent volgens de BREEAM methodiek. In de hoofddraagconstructie komt dit tot uitdrukking in materiaalbeperkende maatregelen in de betonnen vloeren, een geïntegreerd voorgespannen vloersysteem met betonkernactivering zodat de verdiepingshoogte (en daarmee gebouwhoogte) kon worden beperkt. Door de toepassing van hoogwaardige materialen, die zijn geleverd met een ISO14001 certificaat, konden dimensies van constructieve onderdelen beperkt blijven.

Bekijk hier een filmpje waarin de totstandkoming van het stadhuis uiteen wordt gezet.