Aronsohn is als hoofdconstructeur verantwoordelijk voor het constructieve ontwerp inclusief aardbevingsbestendigheid van de nieuwbouw en het aardbevingsbestendig maken van de bestaande gebouwen, het uitvoeringsgereed maken van de funderingsconstructie en het controleren van de uitwerking door de aannemer en de constructieve samenhang tijdens de uitvoering. Het ontwerp is ontwikkeld van SO naar TO en is vastgelegd in tekeningen en berekeningen,
kostenramingen en de constructieve hoofdstukken van het bestek. Aanbesteding heeft plaatsgevonden op basis van DO+ en een bijbehorende technische omschrijving en specificaties. Het gebouw is integraal met behulp van een BIM (Revit) ontworpen en het BIM wordt in de uitvoering verder uitgewerkt ten behoeve van de uitvoering en de beheer van het gebouw.
10100 ZP7 AI JHK 01

Project informatie

Werkveld

Constructies

Plaats

Groningen

Opdrachtgever

Hanzehogeschool Groningen

Architect

JHK Architecten

Omvang

30.700 m2 bvo

Start

2018

Oplevering

2019 – 2022 gefaseerde oplevering

Adviesdiensten

Constructieve ontwerp inclusief aardbevings- bestendigheid van de nieuwbouw en bestaande gebouwen, alsmede het uitvoeringsgereed maken van de funderingsconstructie en controle derden

Het gebouwencomplex aan het Zernikeplein 7 wordt geherstructureerd door een deel van de verouderde gebouwen te slopen en te vervangen door aardbevingsbestendige nieuwbouw. De te handhaven bestaande gebouwen worden gerenoveerd en aardbevingsbestendig gemaakt. In totaal gaat het om 14.900 m2 nieuwbouw rondom 15.800 m2 aan bestaande gebouwen. Samen vormen de bouwdelen een samenhangend geheel in een carrévormige plattegrond. Vanwege de omvang van de bouwopgave en het belang van het primaire proces (onderwijs) is het project opgedeeld in bouwdelen en worden de bouwdelen gefaseerd opgeleverd.

In de gebouwen worden voornamelijk onderwijs- en kantoorfuncties ondergebracht met als uitzondering een aantal bijzondere functies in de nieuwbouw, zoals een conferentiezaal en dansruimtes voor dansschool Lucia Marthas. Aansluiting zoekend op de architectonische verschijningsvorm en de comforteisen op basis van het frisse scholen concept waarbij veel daglicht gewenst is, hebben we ons gericht op een constructie met een kolommenstructuur waarbij de stabiliteit van het gebouw wordt bewerkstelligd door portalen met momentvaste verbindingen die zich hoofdzakelijk in de omtrek van de bouwdelen (de gevels) bevinden; de zogenaamde seismische gevels. Er is ingespeeld op het specifieke karakter van de Groningse aardbevingen door te kiezen voor flexibele gebouwen met een eenvoudige constructie van stalen portalen en “lichte” kanaalplaatvloeren. Samen met de keuze voor regelmatige, rechthoekige plattegronden worden de seismische belastingen zo efficiënt mogelijk opgenomen. Hierdoor blijft de horizontale belasting door een aardbeving laag en kan kostbare seismische detaillering achterwege blijven.

In de bestaande gebouwen wordt, door het introduceren van regelmatige plattegronden en bouwdelen, flexibiliteit en ductiliteit, het incasseringsvermogen bij een aardbeving sterk verbeterd en kunnen aanvullende maatregelen worden geminimaliseerd.

chevron-right chevron-left