Het Meander Medisch Centrum heeft de twee oude bestaande ziekenhuizen in Amersfoort vervangen. Het totale vloeroppervlak van het nieuwe ziekenhuis is 113.000m2 bruto vloer oppervlak, inclusief parkeerlaag onder het gebouw. .
In 2013 is het nieuwe ziekenhuis in gebruik genomen. Het gebouw is ontworpen door Atelier Pro uit Den Haag.
Meander MC, Amersfoort

Project informatie

Werkveld

Constructies

Plaats

Amersfoort

Opdrachtgever

Meander Medisch Centrum Amersfoort

Architect

Atelier Pro Den Haag

Omvang

113.000 m2 bvo

Start

2009

Oplevering

2013

Adviesdiensten

Constructief ontwerp en berekeningen, kostenramingen en uitwerking tot en met bestek in BIM

Het ontwerp voorziet in een compact ziekenhuis dat zich kenmerkt door een doordachte, open architectuur. Het nieuwe Meander Medisch Centrum heeft uitsluitend eenpersoonskamers met eigen sanitair, efficiënte poliklinieken en aangename verblijfsruimten. De groene omgeving, die in het ontwerp tot ín het gebouw doordringt, draagt daar sterk aan bij.

De gebouwen zijn zo flexibel ontworpen dat functionele aanpassingen tijdens de gebruiksperiode geen dure (constructieve) ingrepen vergen en zorgen zo dat de restwaarde van de gebouwen na de gebruiksperiode zo hoog mogelijk is. Met het oog hierop is het ziekenhuis opgezet volgens het ‘schillenconcept’. Dat betekent een opdeling in een aantal functionele gebieden met hun eigen kenmerken voor het benodigde gebouw.  Deze gebieden worden ‘Hotfloor’, ‘Hotel’ en ‘Kantoor’ genoemd en omvatten in hoofdzaak respectievelijk de chirurgische en diagnose functies, de verpleegafdelingen en de poliklinieken.

Onder vrijwel het hele gebouw is bovendien een parkeergarage op maaiveld gebouwd.  Aronsohn heeft een belangrijk rol gespeeld bij de keuze van de casco’s. De constructie van de Hotfloors is maatwerk en is vanwege de mogelijkheden van sparingen en dergelijke uitgevoerd als een betonskelet met dragende gevels, tussenkolommen en breedplaatvloeren. De constructie van het Hotel en de Kantoren is afgestemd op de mogelijke en wenselijke flexibiliteit. Bij het Hotel is er rekening mee gehouden dat zonder aanpassing van het casco, belangrijke functiewijzigingen moeten kunnen plaatsvinden. Bij de Kantoren is er zelfs rekening mee gehouden dat, terwijl de gebouwen nu hoofdzakelijk in gebruik zijn als polikliniek, ze later kunnen worden afgestoten en gebruikt kunnen worden als kantoor of onderwijsgebouw.

Zowel het Hotel als de Kantoren zijn voorzien van betonkernactivering. De constructie van de Kantoren is zo opgezet dat deze vrijwel volledig in een prefab IFD systeem kunnen worden gerealiseerd.

 

chevron-right chevron-left