Het Holland Particle Therapy Centre biedt een nieuwe behandeling in de strijd tegen kanker. Het Erasmus MC uit Rotterdam en het Leids UMC hebben nauw samengewerkt met de TU Delft om in 2016 dit eerste Nederlandse behandelingscentrum voor protonentherapie te starten. In het HollandPTC
worden ongeveer 600 kankerpatiënten per jaar behandeld, waarbij kinderen een belangrijke doelgroep zijn. Naast uitstekende patiëntenzorg verzorgt HollandPTC ook onderwijs en biedt het ruimte aan baanbrekend wetenschappelijk onderzoek.
HollandPTCnieuw

Project informatie

Werkveld

Constructies

Plaats

Delft

Opdrachtgever

HollandPTC

Architect

de Jong Gortemaker Algra Architecten

Omvang

7.500 m2 bvo

Start

2014

Oplevering

2016

Adviesdiensten

Constructieve ontwerp, bestek- en detailtekeningen en constructieve berekeningen

 

Het compacte gebouw, ontworpen door dJGA Architecten, biedt een patiëntvriendelijk omgeving waarin zowel onderzoek als een optimale behandeling kan plaatsvinden. Het complex bestaat uit een zogenoemd courant gedeelte, waarin met name poliklinische en beeldvormende medische functies zijn ondergebracht alsmede kantoor- en logistieke functies, als een incourant gedeelte dat gevormd wordt door bunkers met daarin de specialistische protonen-apparatuur. Die bunkers hebben zware ter plaatse gestorte betonnen wanden en vloeren tot 4 meter dikte.

Het courante deel heeft vloeren van kanaalplaten en breedplaten gedragen door geïntegreerde stalen liggers op prefab betonnen kolommen. Hiermee is een casco gerealiseerd met zwaar belastbare vloeren met een hoge indelingsflexibiliteit.

Klik hier voor een 3D filmpje van HollandPTC om een indruk te krijgen van het ontwerp.