Universiteit Maastricht past het bestaande universiteitsgebouw aan het Duboisdomein 30 in Maastricht aan, ten behoeve van de realisatie van het ET Pathfinder laboratorium. De ET Pathfinder is een soort schaalmodel


van de Einstein Telescope: een diepgekoelde driehoekige ondergrondse laserdetector met zijden van tien kilometer die zeer ver het heelal in kan kijken, in theorie tot de oerknal.
Afbeelding 1

Project informatie

Werkveld

Management

Plaats

Maastricht

Opdrachtgever

Universiteit Maastricht

Architect

Architecten aan de Maas

Omvang

ca. 1.000 m2 bvo

Start

4e kwartaal 2019

Oplevering

3e kwartaal 2020

Adviesdiensten

Bouwmanagement

Het ET Pathfinder laboratorium zal worden gebouwd in de voormalige expeditie- en papierhal van Dagblad De Limburger, die wordt omgevormd tot een smetvrije clean room met een trillingsarme vloer. De ET Pathfinder zal uitgroeien tot een waardevolle infrastructuur voor verder onderzoek naar zwaartekrachtsgolven en de technologie om deze te detecteren.

Bovendien zal de testfaciliteit helpen om de Euregio en Zuid-Limburg optimaal te positioneren als mogelijke kandidaat voor de bouw en exploitatie van de Einstein Telescope; verschillende Europese landen zijn ook in de race voor de detector. In 2021 of 2022 wordt bekend waar de Einstein Telescope uiteindelijk gebouwd zal worden.

Aronsohn Management verzorgt in opdracht van de Universiteit Maastricht het projectmanagement voor de aanpassingen aan het bestaande gebouw.