Het Spectrumgebouw met hoogwaardige laboratoriumruimten en cleanrooms voor de faculteiten Natuurkunde en Elektrotechniek is als tweede fase toegevoegd aan het gebouw Cascade op het campusterrein van de Technische Universiteit in Eindhoven.
Het representatieve gebouw met een bruto vloeroppervlak van 7.200 m2 is ontworpen door Rudy Uytenhaak.
9903-00-Eindhoven-technologiegebouw-TU

Project informatie

Werkveld

Constructies

Plaats

Eindhoven

Opdrachtgever

Technische Universiteit Eindhoven

Architect

Rudy Uytenhaak Architectenbureau b.v.

Omvang

7.200 m2 bvo

Start

2001

Oplevering

2002

Adviesdiensten

Constructief ontwerp en uitwerking, bouwmanagement, aanbesteding, toezicht
chevron-right chevron-left

Ten behoeve van de faculteit Natuurkunde en de faculteit Elektrotechniek zijn in dit gebouw laboratoria met bijbehorende ruimten en cleanrooms ondergebracht met een b.v.o. van ca 7.200 m2. Vanwege de functies van met name de cleanrooms zijn voor het gebouw op het gebied van trillingen bijzondere eisen gesteld. De vloer van de cleanroom op de 1e verdieping is volledig losgehouden van het resterende deel van het gebouw en is uitgevoerd in een 450 mm dikke vloer die door kolommen in een raster van 3,6 x 3,6 wordt ondersteund.

Ook de fundering is uitgevoerd in een dikke betonplaat teneinde middels massa trillingen vanuit de omgeving te dempen. Voor de overige delen van het gebouw is gekozen voor het zogenaamde “bubble deck”. Deze vloer spant in twee richtingen en heeft een dusdanige verhouding tussen massa en stijfheid dat op deze wijze aan de gestelde referenties voor de laboratoria wordt voldaan.