FOM-Rijnhuizen is in 2012 gestart met haar missie van funderend energieonderzoek, onder de nieuwe naam FOM-instituut DIFFER (Dutch Institute for Fundamental Energy Research). Voor een betere huisvesting en voor een betere inbedding in de academische omgeving verhuist DIFFER in 2015 naar een universitaire campus.
In 2010 deden de Nederlandse universiteiten voorstellen voor de vestiging van het instituut op hun campus en het FOM Uitvoerend Bestuur koos de campus van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Daar is een nieuw gebouw gekomen om het instituut DIFFER onderdak te bieden. Aronsohn Management is eind 2011 geselecteerd als bouwmanager voor dit project.
image-5069072

Project informatie

Werkveld

Bouwmanagement

Plaats

Eindhoven

Opdrachtgever

FOM Differ

Architect

Ector Hoogstad Rotterdam

Omvang

11.000 m2 bvo

Start

2013

Oplevering

2015

Adviesdiensten

Management vanaf pve t/m de inhuizing en nazorg Europese aanbestedingen uitvoerende partijen
chevron-right chevron-left

Het gebouw behelst een combinatie van functies waaronder experimenteerhallen, experimenteerruimtes, kantoren, vergaderfaciliteiten, etc. Het gebouw is circa 11.000 m2 BVO groot en is gepositioneerd op een centrale plek op de campus van de TU Eindhoven.

Het ontwerp is van Ector Hoogstad Architecten en het betreft een drielaags gebouw met daar boven een technische laag.
Communicatie van buiten naar binnen en vice versa en de communicatie in het gebouw zelf zijn van groot belang bij dit ontwerp. Daarnaast is het een veranderbaar gebouw waarbij wijzigingen in het onderzoek gemakkelijk gefaciliteerd kunnen worden.

Duurzaamheid was een belangrijk thema voor de opdrachtgever, daarom was gekozen voor een BREEAM certificering met het ambitieniveau ‘very good’. Maar inmiddels heeft het project het BREEAM ‘Excellent’ Certificaat behaald. Bij de oplevering in 2015 werd DIFFER het eerste laboratoriumgebouw in Nederland met deze BREEAM Excellent score.