De Delftse Poort was van 1991 tot 2005 het hoogste gebouw van Nederland. In dit gebouw is het hoofdkantoor van de Nationale Nederlanden gevestigd.
De Delftse Poort is gelegen aan het Weena op de hoek van het Stationsplein in Rotterdam. Het gebouw is ontworpen door Bonnema Architecten.

Project informatie

Werkveld

Constructies

Plaats

Rotterdam

Opdrachtgever

Nationale Nederlanden Vastgoed bv

Architect

Bonnema Architecten

Omvang

kantoren: 100.000 m2 bvo, parkeren: 36.000 m2 bvo

Start

1987

Oplevering

1991

Adviesdiensten

Constructief ontwerp en berekeningen, bestek- en detailtekeningen
chevron-right chevron-left

De Delftse Poort bestaat uit een onderbouw, twee hoge torens (151 meter en 93 meter) en een kubusvormig blok daartussen. De onderbouw is zestien meter hoog en verbindt de overige bouwdelen met elkaar. In totaal bestaat het gebouw uit 60.000 m2 kantoren en 15.000 m2 voor overige faciliteiten. Het is gebouwd op een ter­rein van 100 x 100 m2. Dit ter­rein wordt door de metro doorkruist. De twee to­rens staan aan weerszij­den van de metrotunnel met daartus­sen een multi­functio­neel gebouw.  De parkeergarage biedt plaats aan 1200 auto’s. De grootste uitdaging voor Aronsohn was niet de hoogte maar de funderingsproblematiek vanwege de complexe locatie. Het bouwputontwerp vroeg speciale aandacht en er moest een nieuw fundament voor de metro komen. Er moest rekening gehouden worden met zettingsprognoses.