De Locatie van de nieuwe brandweerkazerne is gelegen aan de rand van het stadscentrum van Doetinchem.
De locatie heeft belangrijke landschappelijke en ecologische kwaliteiten en daar is het ontwerp van het gebouw op aangepast.
Foto3

Project informatie

Werkveld

Constsructies

Plaats

Doetinchem

Opdrachtgever

Gemeente Doetinchem

Architect

Bekkering & Adams Architecten

Omvang

3.600 m² bvo

Start

2013

Oplevering

2013

Adviesdiensten

constructieve ontwerp, bestek- en detailtekeningen en de detailberekeningen
chevron-right chevron-left

De structuur van het gebouw is op te vatten als een remise met een hoogte van 6m waar tegenaan een volume van 2 lagen waarin opslag en verblijven, waarop één bouwlaag die aldus deels als 3e en deels als 2e verdieping kan worden gezien. De remise heeft 8 overhead deuren en 2 grote schuifdeuren met elk een breedte van 5m. Op de begane grond bevinden zich ruimten voor opslag en onderhoud van materiaal en materieel. Op de eerste verdieping bevinden zich de verblijven voor het personeel, waaronder 8 slaapkamers.

Op niveau 2 zijn de kantoren, het restaurant die zijn gegroepeerd rondom een tuin met een terras. Aan de zuidwestzijde ligt het oefenterrein. Het gebouw is gefundeerd op palen, waarop een gewapende betonvloer, in de remise op zand en verder boven een kruipruimte. Het dak van de remise, die tevens de vloer vormt van de kantoren en buitenruimte bestaat uit voorgespannen TT-platen met een maximale overspanning van 20m en een uitkraging van 3,5m. Hierdoor is de remise één grote ruimte zonder kolommen. Ook in de kantine en de kantoren ontstaat hierdoor een ruimte zonder kolommen.

Het bouwdeel tegen de remise met de slaapvertrekken is opgebouwd met voorgespannen kanaalplaten met een overspanning van 11m. De verticale draagconstructie bestaat uit betonwanden en stalen kolommen, waarbij zowel betonnen als stalen balken zijn toegepast.