Bartiméus Zeist is een integraal centrum voor mensen met een visuele beperking. Op het campusterrein zijn in twee fasen nieuwe gebouwen gebouwd ter vervanging van de bestaande bebouwing. De gebouwen bestaan onder andere uit een school,
woningen, een sport-, studie- en activiteitencentrum en een logeerhuis. Tevens is een dienstencentrum voor diagnostiek en behandeling, inclusief een kennis- en informatiecentrum. Het totale plan is ontworpen door RAU.
webafbeelding3

Project informatie

Werkveld

Constructies

Plaats

Opdrachtgever

Bartiméus Zeist

Architect

RAU

Omvang

10.500m2 bvo in 9 bouwdelen

Start

2010

Oplevering

2013

Adviesdiensten

het constructieve ontwerp, bestek- en detailtekeningen, constructieve berekeningen

De nieuwe gebouwen bestaan uit een schoolgebouw, een multifunctioneel gebouw, een facilitair gebouw en 6 woongebouwen voor ouderen en minder validen.
De constructieve opzet voor de woongebouwen (maximaal 2 bouwlagen) bestaat uit dragende kalkzandsteenwanden met breedplaatvloeren. De andere gebouwen bestaan uit stalen kolommen waarop in de vloerdikte geïntegreerde stalen liggers met breedplaatvloeren en kanaalplaten.
Alle begane grondvloeren bestaan uit zelfdragende voorgespannen geïsoleerde kanaalplaten boven een kruipruimte. De fundering is op staal.

chevron-right chevron-left

De kerngedachte bij het ontwerp was dat in woongebouwen de geluidisolatie middels constructieve wanden wordt gerealiseerd en dat wanden ook blijvend zijn. In de andere gebouwen is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van een kolommen structuur zodat indelingen fexibel zijn. Alleen in de gevels hebben delen een dragende functie.