Het Erasmus MC te Rotterdam heeft op een centrale locatie in het land een grote faciliteit voor de productie van geneesmiddelen gebouwd.
De productieapotheek gaat tot 500.000 eenheden medicijnen per jaar produceren voor het Erasmus MC zelf, maar mogelijk ook voor andere ziekenhuizen.
9500-Apobynight

Project informatie

Werkveld

Constructies

Plaats

Gorinchem

Opdrachtgever

Raad van Bestuur EMC Rotterdam

Architect

EGM Architecten

Omvang

4.400 m2 bvo

Start

2012

Oplevering

2014

Adviesdiensten

Constructieve ontwerp, bestek- en detailtekeningen en constructieve berekeningen
chevron-right chevron-left

Het gebouw is gelegen op een bedrijventerrein in Gorinchem langs de snelweg A15 en is gekozen met het oog op de samenwerking met het UMC St. Radboud te Nijmegen. Het gebouw is ca. 4.400m² groot waarvan ongeveer de helft uit productieruimten bestaat, en de rest wordt ingevuld door kantoren, laboratoria, magazijnen en ruimten voor technische installaties.

De ruimtes waar de medicijnen worden geproduceerd zijn uitgevoerd als cleanrooms. Dit zijn ruimtes waaraan zeer hoge eisen worden gesteld wat betreft reinheid van materialen en zuiverheid van lucht en zijn ontworpen volgens het doos-in-doos principe. Boven de cleanrooms is een zogenaamd beloopbaar plafond aanwezig dat in feite een lichte vloer vormt voor de omvangrijke installaties.

Door deze oplossing liggen die installaties direct boven de ruimte waarvoor ze bestemd zijn. Dit maakt het mogelijk om reparaties en onderhoud aan de vele installatiecomponenten uit te voeren zonder de cleanrooms te betreden en de productie stil te leggen. Hierdoor zijn de hygiënische omstandigheden in de cleanrooms beter gegarandeerd. Het plafond is opgehangen door middel van hangstaven hoh 3,6m aan de vloer van niveau 1, die uit kanaalplaten met een overspanning van 14,4m bestaat.