Het Amsterdam University College (AUC) is een gezamenlijk instituut van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) opgericht in 2008. Het AUC biedt een bachelor (Honours) programma in de liberal arts and sciences. Vanuit het motto Excellence and Diversity in a Global City brengt het AUC studenten van over de hele wereld samen in een selectief en residentieel Engelstalig programma.
Voor dit vooraanstaande instituut wordt een nieuwe huisvesting gerealiseerd in het nieuwe hart van de natuurwetenschappen in Amsterdam: het Sciencepark, waar Aronsohn ook de nieuwbouw van de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA en het onderzoeksinstituut AMOLF begeleidde.
Foto1

Project informatie

Werkveld

Bouwmanagement

Plaats

Amsterdam

Opdrachtgever

Universiteit van Amsterdam (UvA) en Vrije Universiteit (VU)

Architect

Mecanoo Architecten, Delft

Omvang

5.800 m2 bvo

Start

2010

Oplevering

2012

Adviesdiensten

bouwmanagement vanaf pve tot en met de inhuizing en nazorg Europese aanbestedingen, uitvoerende partijen V&G coördinatie toezicht uitvoering
chevron-right chevron-left

De nieuwe huisvesting voor het Amsterdam University College omvat circa 5.800 m2 BVO aan klaslokalen, een bibliotheek, een restaurant, een common room (woonkamer), projectkamers, vergaderzalen, werkplekken. Het kenmerkende zigzaggende dak en de gevelafwerking in Cortenstaal geven het gebouw een markant uiterlijk en contrasteren met de meer zakelijke architectuur van het achterliggende Science Park. Aan de binnenkant kenmerkt het gebouw zich door veel binnenvallend daglicht en zichtlijnen via de drie langwerpige vides en de brede trappen, die ontmoetingsplekken vormen voor studenten en docenten.

Het Amsterdam University College is een duurzaam gebouw. De Greencalc+ score is vastgesteld op een gebouwindex van 200. De compacte gebouwmassa zorgt voor een optimale verhouding tussen geveloppervlak en vloeroppervlak en de verhouding tussen open en gesloten vlakken in de gevel is geoptimaliseerd. Het gebouw maakt gebruik van warmte-koude opslag en betonkernactivering. Het grote dakoppervlak is voorzien van mossedum dat zorgt voor isolatie en waterberging. Ook zijn bewegingssensoren en daglichtdetectiesystemen toegepast.

Het project is aanbesteed op basis van een DO+, waarna het ontwerp door een intensieve samenwerking tussen ontwerpers en uitvoerende partijen is geoptimaliseerd. Een werkwijze die Aronsohn Management steeds vaker, en met succes, toepast.