Als slotstuk is in het waterhart van de VINEX-wijk Vathorst te Amersfoort de ABC school De Bron verrezen. ABC staat voor Amersfoortse Brede Combinatie, de Amersfoortse benaming voor wat we ook wel kennen als 'Brede School'. ABC-school De Bron is het bruisend middelpunt van de eigen wijk.
Het combineert onderwijs, opvang en welzijn. Architect Herman Hertzberger ontwierp hiervoor een multifunctioneel gebouw dat plaats biedt aan onder andere twee basisscholen, kinderopvang, wijkwelzijnswerk en tienerwerk.
Foto6

Project informatie

Werkveld

Project management

Plaats

Amersfoort

Opdrachtgever

Gemeente Amersfoort

Architect

Architectuurstudio HH (Herman Hertzberger), Amsterdam

Omvang

8.500 m2 bvo

Start

2011

Oplevering

2012

Adviesdiensten

directievoering en toezicht
chevron-right chevron-left

Het project is gelegen in de wijk Vathorst in Amersfoort en was een van de laatste projecten in dit deelgebied. De woningen gelegen om de bouwplaats waren allen reeds opgeleverd.

Architectuurstudio HH heeft een ontwerp gemaakt wat bestaat uit twee delen: de Oever en het Eiland. Zoals de naam doet vermoeden ligt het Eiland volledig in het water en waardoor er extra aandacht noodzakelijk is voor de uitvoering van de begane grond vloer omdat deze onderhavig is aan grondwaterdruk. Het Eiland kan bereikt worden middels een brug.

Het project omvatte circa 8.500 m2 bruto vloeroppervlakte, terreinvoorzieningen, een loopbrug en een Warmte Koude Opslag (WKO). Het gebouw bevat een gedeelte met twee en een gedeelte met drie bouwlagen waarin diverse gebruikers zijn ondergebracht:  – basisscholen (openbaar en protestants christelijk) – kinderopvang (SKON) – sport (SRO) – tienerruimte (Versa) – ontmoeting / gastheer (De Kamers).