The design consist of a high-rise and a low-rise construction. The main construction, primarily designated for office and laboratory functions, has been built with prefabricated concrete.
The hollow-core slab floors, with a compressive layer finished by power trowelling, span a distance of 12,6m from one façade to the other.
cboi01

Project information

Disciplines

Building structures

Place

Utrecht

Client

University Medical Centre Utrecht

Architect

EGM architects Dordrecht

Project size

6.610m2 GFA

Start of project

2011

Completion

2012

Consulting services

Structural design, detailed design drawings, structural calculations

The façades consist of loadbearing prefabricated concrete elements, which, where the ground level floor has an opening to the first floor, have been placed on columns.

The low-rise construction contains the five radiotherapy bunkers (among which one bunker in which CT-scans can be made by means of new MRI), a lecture hall and building services and waiting rooms. The bunkers and walls have been made of in situ cast gravel concrete with a mass of 3.300 kg/m³. Because of this, the walls have a constant thickness that withstands the instruments’ maximum radiation beams.

On the street side, each bunker contains space for the medical instruments. These spaces have been closed with prefabricated barite concrete plates with offset joints. The plates can be removed in case the instruments need to be replaced. The remaining low-rise structure consists of a steel skeleton with hollow-core slabs with a compressive layer on integrated steel beams and columns. A declining in situ cast concrete floor has been topped with a gallery in the lecture hall. In its entirety, it is founded on silent, low vibration soil removing auger piles.

chevron-right chevron-left