A large increase of students raised the need for the University of Applied Sciences Leiden to expand and provide for new lecture halls, practical rooms and common spaces for several of its clusters:
Healthcare and Welfare, Management and Business, and Technology and Education. The expansion has been realised in a new wing and an extra level on top of existing construction.
IMG_3101

Project information

Disciplines

Building structures

Place

Leiden

Client

University of Applied Sciences Leiden

Architect

BRTArchitecten Alkmaar, projectarchitect Eric van Wel BNA

Project size

Approximately 15.000m2 GFA

Start of project

2007

Completion

2009

Consulting services

Structural design, detailed design, construction plan and associated calculations, cost calculations
chevron-right chevron-left

The new wing is a remarkably designed learning environment with an open and dynamic character. It houses a lecture hall, a second court, a sports hall and a grand café, among other facilities. Its interior has been attuned to the demands of new educational practices. As such, the wing contains many student work spots, a study court, group spaces and a multimedia lab.

The playful architecture grants the building a transparent and vivid appearance. The grand café is an inviting meeting place and the facility boulevard provides for all facilities students need, from helpdesk to repro. With its brickwork façades, prefabricated concrete inner façade and steel chambranles, the new construction fits naturally with the original 1999 building and its 2003 expansion.

Out of sustainability, a ground-source heat pump has been constructed. To increase the building’s flexibility, large spaces have been realised without the use of columns. The floors mainly consist of hollow-core slabs and integrated steel beams. To further reduce the need for columns and to allow for projecting building parts, steel lattices have been integrated within the floor’s structural elements.