The expansion of the existing centre concerns two large buildings—“De Balk” (‘The Beam’) and “Het Hoefijzer” (‘The Horseshoe’)—within the centre’s fenced security system, as well as four smaller buildings (“BBI”) with less strict security fencing. ‘The Beam’ is an oblong 115metre building with 4 levels and loadbearing
prefabricated façade elements with hollow-core slab floors. Surrounding the stability cores, wide-slab floors have been applied to facilitate transferring loads to the concrete stability cores. As a foundation, mortar screw piles have been applied to cope with the various sedimentary layers that are to carry the load.
DSCN6819

Project information

Disciplines

Building structures

Place

Sassenheim

Client

Forensic Centre Teylingereind, Sassenheim

Architect

EGM architecten te Dordrecht

Project size

14.500m2 GFA

Start of project

2009

Completion

2011

Consulting services

Structural design, detailed design drawings, structural calculations
chevron-right chevron-left

The expansion of the existing centre concerns two large buildings—“De Balk” (‘The Beam’) and “Het Hoefijzer” (‘The Horseshoe’)—within the centre’s fenced security system, as well as four smaller buildings (“BBI”) with less strict security fencing.

‘The Beam’ is an oblong 115metre building with 4 levels and loadbearing prefabricated façade elements with hollow-core slab floors. Surrounding the stability cores, wide-slab floors have been applied to facilitate transferring loads to the concrete stability cores. As a foundation, mortar screw piles have been applied to cope with the various sedimentary layers that are to carry the load.

‘The Horseshoe’ consists of a two-storied building shaped as a horseshoe, made out of prefabricated concrete façade elements, stability walls and in situ cast level floors. A steel structure carries the floors along the open spaces. Prefabricated concrete piles have been used for the foundation.

The structure of the four smaller buildings ( “BBI”) have a similar structure to that of ‘The Horseshoe’. To construct ‘The Beam’ and ‘The Horseshoe’ within the fenced security area, the existing wall has been expanded while a part of the existing wall has been removed after the new construction’s completion.

During the entire design and construction process, every discipline involved dedicated special attention to maintaining the existing security level.