The Ronald McDonald House Sophia Rotterdam contains 28 lavish guest chambers, in which families can stay as close as possible to their sick children .
who are admitted to or treated in the Erasmus Medical Centre-Sophia. The house also features a common living room, dining kitchen and roof terrace for the guests
Ronald-MCDonald 1

Project information

Disciplines

Building structures

Place

Rotterdam

Client

Ronald McDonald Foundation, Sophia House

Architect

EGM Architects

Project size

3.300 m2 HFA

Start of project

2007

Completion

2008

Consulting services

Structural design, detail drawings and calculations
chevron-right chevron-left

The new Ronald McDonald House in Rotterdam has been built on terrain of the Erasmus Medical Centre. The available area determined the building’s triangular shape. To fit the complete project in the building’s area, ten storeys have been required.

Prior to construction, several smaller premises of the former Sophia entrance have been demolished while the concrete piles were left intact. A number of adjustments have been made to the preserved foundation of the adjacent clinic.

The new construction’s skeleton has a load-bearing inner cavity leaf on both short edges of the triangle, made out of prefabricated concrete elements. These concrete walls also ensure the building’s stability. The long façade facing the Wytemaweg is for the better part a glass façade. Between the seventh and tenth floor, a steel lattice structure has been applied in two façades to make the cantilevering point possible.

The storey floors are mostly made out of prestressed hollow-core beam floors with reinforced pressure distribution layers, supported by integrated steel beams. On a small number of locations, solid concrete floors have been used. The beams’ load is carried by steel columns that have been coated to ensure the required fire resistance. As a whole, it is founded on concrete beams and pad foundations poured in situ, and prestressed prefabricated concrete piles.