The Jaffalaan 9 building was originally designed by Van den Broek en Bakema Architects in the 1960’s, located on the central axis of the Delft University of Technology (TU Delft) Campus.
The building has been entirely renovated for research institute OTB and the TU Delft Education and Student Affairs (E&SA) department.
8352-03foto

Project information

Disciplines

Project management

Place

Delft

Client

TU Delft Faculty Management and Real Estate

Architect

Galis Architektenburo, Delft

Project size

Start of project

Phase 1: 2004; Phase 2: 2005

Completion

Phase 1: 2005; Phase 2: 2006

Consulting services

Construction management, site supervision

The Jaffalaan 9 building was originally built to house the Chemistry faculty and was later used by the Faculty of Industrial Design. The building has been renovated in two phases; in each phase, one wing was kept in use. In the first phase, the lower middle wing and the high west wing have been renewed to facilitate the OTB’s rehousing. The east wing was subsequently renovated in service of the TU Delft E&SA, which includes the central student desk for all TU Delft students.

The building’s high wings contained office spaces, the layout of which has been preserved as much as possible at the OTB research institute. On the inside, the original structure of deep and less deep spaces has been restored where necessary. The structure was only broken open at the so-called service points, hubs where secretariat, copying, coffee break rooms, discussion rooms and toilets were located. For E&SA, a modern office concept has been developed, with which flexibility for future changes is guaranteed. Furthermore, the E&SA is supplied with a very distinct student desk room, which is directly connected to the campus’ central axis. The lower space contains the main entrance, the conference centre, and an OTB call centre. In total, the building envelopes approximately 11.000m2 GFA.

A highly transparent façade has been added to the building exterior, preserving the existing structure designed by Van den Broek en Bakema architects as much is possible while upgrading the building’s physical traits to meet current standards. After deliberating on multiple alternatives, a hybrid ventilation system with façade vents was selected. This system is far more sustainable than a mechanical ventilation system. Furthermore, façade lighting is regulated by daylight detection, turning on only when needed.

chevron-right chevron-left