Hurks Bouw was the head of a consortium with Ector Hoogstad Architects, Imtech and Arcadis, who were acquired the Design, Build & Maintain assignment for the new Royal Cosun Food Technology Center (CFTC) in Dinteloord based on a preliminary draft.
Aronsohn Constructies was responsible for the development of the main support structure from the final design together with Hurks Prefab. The contract represented a value of more than 15 million Euros for engineering, construction and fifteen years of maintenance.
Royal Cosun

Project information

Disciplines

Building structures

Place

Dinteloord

Client

Coöperatie Royal Cosun U.A.

Architect

Ector Hoogstad

Project size

6.800 m2 bvo

Start of project

juni 2015

Completion

2017

Consulting services

Structural final design and elaboration of the implementation design for DBM contractor
chevron-right chevron-left

The new construction of the innovation center is 6,800 m2 GFA and is intented for laboratories, a pilot plant (pilothal) and a reception area. It is realized at New Prinsenland, the industrial site at the Sugar Union in Dinteloord. In doing so, Cosun is committed to its ambition to further develop new products and applications based on plant raw materials and optimize production processes. In these areas, CFTC develops, bundles and shares essential knowledge and expertise within Cosun.

The innovation center is the place where employees work together in a perfect working environment for the development of new products and processes. The building shows what Royal Cosun stands for: the connection of nature, technology and science to an integral process of great economic and social value. The design is rational, smart, durable, practical and very flexible on the one hand; on the other hand, warm, friendly and inviting. The building has a distinctive and recognizable form that literally and figuratively seeks the connection with the landscape, materialized with some “earthy” materials and partly with “high-tech” materials such as metal and glass.

The building is roughly divided into 2 parts, which are shifted in a line relative to each other; a 3 floors (storey height 4.5m) high section for offices, laboratories and restaurant divided into 3 beeches of 12.6m-10.8m-12.6m and the Pilothal for test sets and experiments divided into a hall of 22m wide and a 2-layer part with a width of 12.6m.

The main bearing structure consists of a work-based concrete foundation on prefabricated heaps with a ground floor of insulated duct flooring. Bottom foundation is equal to the ground level and the ground floor is 1.3m above ground level. For optimal flexibility, the construction is designed for high variable loads; 10 kN / m2 for laboratories and 25 kN / m2 for the Pilothal.

The high part structure is made up of PI-shaped prefab concrete slabs and duct slabs. The structure of the pilothal consists of prefabricated concrete columns, beams and has a roof of TT elements to enable the 22 m span. The 2-low section of the Pilothal has a similar construction as the high part.

The stability is mainly taken care of by the prefabricated concrete gates in the longitudinal direction and prefabricated concrete wall disks in the width direction.