The Netherlands Institute for Sound and Vision stores 70% of the Dutch audio-visual heritage. The collections contain over 700.000 hours of radio,
television, film and music material. The remarkable building with its unique glass façade has been designed by Neutelings Riedijk Architects.

Project information

Disciplines

Building structures

Place

Hilversum

Client

NISV Hilversum

Architect

Neutelings Riedijk Architects

Project size

30.000 m2 HFA

Start of project

2003

Completion

2006

Consulting services

Structural design, detail drawings and calculations

The Netherlands Institute for Sound and Vision is situated in the Hilversum Mediapark.

The building contains museums, educational spaces, offices and depots. Here, image and audio of all Dutch recordings are stored in an archive that in its entirety lies below ground level. The reason for this is that the temperature fluctuates only little at that level, unlike the temperature in constructions above ground level. Because of this, half of the building’s mass is below ground level, resulting in a construction pit that reaches 20 metres below ground level—and 10 metres below ground water level.

The sandy grounds below the building remove the need for pile foundations. However, the sand’s water permeability greatly complicates construction below ground water level.

The construction pit has been realised by placing a diaphragm wall—a 80 centimetre concrete wall cast in a narrow trench in the ground—around the basement’s area. Subsequently, removing the wet soil and casting underwater concrete within the walled area resulted in the dry concrete basin that formed the basis for the basement. Air space remains between the diaphragm wall and the basement walls in order to prevent water pressure on the basement walls.

The upper construction mainly consists of concrete structures, in which prestressed, prefabricated sleepers are used to make the long-distance floor spans possible.

chevron-right chevron-left