The new housing of Dutch bank and insurance company ING’s board of directors is a striking 20.000m2 building. Situated next to the A10 highway in Amsterdam,
the building is supported by a number of ‘legs’ and has a 150 space parking garage.
ING Foto def d.d. 160902

Project information

Disciplines

Building structure

Place

Amsterdam

Client

Real estate combination ING-Blauwhoed

Architect

Meyer en van Schooten Architects

Project size

20.000 m2 HFA

Start of project

1999

Completion

2001

Consulting services

Structural design, detail drawings and calculations

The “table” and the upper construction feature a support structure of steel and light floors. The superstructure’s stability is due to the table structure, which lies on a storey level and contains the building services. The façades of the floors above areas transparent as possible. The entry hall and reception are located underneath the table structure. Here, the structural elements have been designed as slender as possible in order to attain maximum transparency without jeopardizing safety. The front of the building contains a 250 space auditorium, and the 22 metre cantilever is carried by tall lattices in the auditorium walls.

In 2002, the building has been awarded with both the National Steel Award and the European Award for Steel Structures.

chevron-right chevron-left