On the location of the former Blaak railway station and, for a large part, on the still existing Willemsspoortunnel (Willem railway tunnel), an office building and a hotel with a shared parking garage
have been raised. Because of the adjoining premises around and underneath the area, the construction site comes with additional requirements regarding structure engineering.
DSCN0052

Project information

Disciplines

Building structures

Place

Rotterdam

Client

Maasstede Vastgoedontwikkeling General Partnership

Architect

ZZDP Architects

Project size

14.550 m2 GFA

Start of project

January 2011

Completion

May 2013

Consulting services

Structural design, detail drawings and calculations, guiding permit request, site supervision

In order to prevent contact noise from the trains running through the railway tunnel underneath the construction, acoustic detachments have been introduced to the structure. Before construction, compliance with the Spoorwegwet (Dutch Railway law) has been shown during the permit request process, in which all consequences of the intended construction to the Willemsspoortunnel in terms of forces and deformations have been analysed. During this process, the monitoring system that was to be applied during construction has also been deliberated on. The basement has been repeatedly dilated to make the separate and differently founded building parts impermeable to water. The higher storeys of both the office and the hotel building consist of a steel structure with hollow-core beam floors. The hotel contains a lattice-shaped outrigger structure on the first level, in order to create the ideal structure for a flexible hotel that dovetails into the other concurrent developments at the Willemsspoortunnel.

chevron-right chevron-left