Out of four architects, Eindhoven architect firm Diederen Dirrix van Wylick (currently known as diederendirrix architects) has been selected to design the rehousing of the Department of Built Environment. This department is currently housed in the building previously used by the Department of Chemical Engineering and Chemistry.
This department is currently housed in the building previously used by the Department of Chemical Engineering and Chemistry.
Vertigo 2

Project information

Disciplines

Project management

Place

Eindhoven

Client

Eindhoven University of Technology Governing Board

Architect

Diederen, Dirrix van Wylick architects

Project size

19.000 m2 HFA

Start of project

2001

Completion

2002

Consulting services

Construction management, European procurement of works, Safety and health coordination, supervision
chevron-right chevron-left

The Department of Chemical Engineering and Chemistry’s old building has been stripped to its structural system. Based on this, prof. MSc Dirrix designed a highly innovative and transparent building. The old construction (approximately 19.000m2 GFA) has been completely renovated and provides room for department staff office rooms and a student workshop. Furthermore, new construction (approximately 5.000m2 GFA) with laboratories has been realised.

A flexible office concept has been developed for the department’s employee office spaces.

The building is very inviting and unrecognisable when compared to the old situation. It is a functional building containing a great number of laboratories, but one in which utility does not exclude a pleasant work environment. From the outside, but also from the interior open space, one can see what is going on throughout the building.