The new construction of the Erasmus Medical Centre in Rotterdam encompasses approximately 175.000m2 GFA. Phase 1 of the new academic hospital has been designed in the space between the Medical Faculty and the Dijkzigt hospital building. The low-rise construction rises up to 13 storeys high, reaching a maximum length of 60 metres. The 31 storey tower is 120 metres tall.
The entrance to the complex is located in the low-rise corner, where visitors enter the backbone through a broad flight of stairs running underneath the new construction. This backbone is a covered traffic area that traces the new construction’s shape and is nested in between the old construction and the new construction’s backside. As such, the backbone provides access to both the old and the new construction.
EMC EGM

Project information

Disciplines

Building structures

Place

Rotterdam

Client

Erasmus Medical Centre Rotterdam Board of Directors

Architect

EGM architecten

Project size

175.000 m2 GFA

Start of project

2009

Completion

2017

Consulting services

structural design, the specifications, detail drawings and calculations, cost estimates, site supervision

Only the western wing includes underground construction, which contains 12 radiation therapy bunkers. The decision to make so few basement areas is based on the consideration that any inconvenience caused by the works should be reduced as much as possible. For this reason, parking space for the new construction has been located underneath the nearby Museumpark instead of at the hospital. The new construction has been founded on prestressed piles, also selected in order to minimize inconvenience to patients and hospital employees. While driven piles possess a high load-bearing capacity and can be put in place in a short period of time, they come with a high level of noise and vibrations. With a hydraulic pile hammer, resulting inconvenience has been reduced to a minimum.

The upper levels of the low-rise construction consist of solid concrete floors on concrete beams carried by columns.

The tower consists of a concrete spine running through the façade, reinforced with solid concrete floors.

After analysis of all possible building services and floor plan arrangements, it was decided to detach the structure engineering and works from building services and furniture in the Erasmus Medical Centre. The structure has been divided in as few elements as possible; for example, column heads form a unity with the prefabricated columns. For the floor and the column galleries, prefabricated concrete elements have been put in place without the use of struts and shores. The whole is topped with a pressure distribution layer, finished by power trowelling. The works are done without using separate floor screeds.

plattegrondkolomdetail

chevron-right chevron-left

After 8 years of construction, the Erasmus Medical Center was completed at the end of 2017. By signing the official report of completion, the construction consortium Nieuwbouw Erasmus MC officially handed over the hospital to the Executive Board of Erasmus MC on 5 December 2017.

Click here for a video about 8 years of construction at the Erasmus Medical Center.