The Catharina Hospital in Eindhoven is constructing a new building on the south side of the current main entrance. This new building—Building Z—is to serve as the new main entrance to the entire hospital complex, and will also house a part of the cardiologic department.
Furthermore, the space between Building Z and the current entrance is to be covered with a corridor and a pedestrian bridge on the first level, leading from Building Z to Building H.
Catharina-Ziekenhuis-Eindhoven

Project information

Disciplines

Building structures

Place

Eindhoven

Client

Catharina Hospital Eindhoven

Architect

Architecten aan de Maas

Project size

7100 m2 GFA

Start of project

2014

Completion

2016

Consulting services

Structural design, the specifications, detail drawings and calculations, cost estimates,
chevron-right chevron-left

In the design team, Aronsohn Structures is responsible for the structural safety of the new building by architecture bureau Architecten aan de Maas. The design allows for a three storey expansion in the future on the east side of the building.

To minimize inconvenience for patients and the hospital’s primary processes (surgeries and care), the Catharina Hospital demands a pile driving system that causes no vibrations to the nearby area. To minimize the number of piles and pile caps, a fundex pile with grout injection has been selected. At the corridor’s location, in between Buildings Z and H, a steel foundation suffices.

Building Z’s structure mostly consists of a vertical load-bearing structure of columns and a number of prefabricated stabilizing walls. The point loads from the columns is transferred through the pile caps to the piles. In between the pile caps, concrete beams carry the ground level floor. Because of a height difference of about one metre between the building’s north and south sides, the building has two levels on the first floor. A wide-slab floor (250 millimetres thick) lies above the basement at a level of 50 millimetres above ground level. Outside of that, hollow-core beam floors (200 millimetres thick) are topped with a pressure distribution layer (70-50-70 millimetres) at a (structure) level of 1270 millimetres above ground level. Here, the construction level lies at 920 millimetres above ground level. The difference between the construction and structure levels is due to the floor, of which a part extends beyond the curved glass façade. On a 350 millimetre level, it is possible to finish with pavement on the outside and construct the thermal envelope on the ground level floor on the inside.

Building Z consists of nine 7,2 metre sections covering the building’s length, and four sections covering the building’s width in varying sizes: 7,2 metres, 9 metres, 9 metres, and 7,2 metres. All around, the storey floors extend 450 millimetres beyond the outer sections. The upper levels are made out of 250 millimetre thick wide-slab floors with strengthened 2700 x 450 millimetre column galleries, load-bearing prefabricated façade elements starting from the first level floor, and prefabricated concrete columns. To keep the entrance hall free from obstacles, the number of walls on the ground level has been kept to a minimum.

The prefabricated columns on the ground level are 550 millimetres (round columns) or 500 millimetres (square-shaped columns). Above the first level’s floor, square-shaped 450 millimetre columns suffice. The electrical and mechanical room lies on the third floor, contained in a simple steel structure. The prefabricated concrete columns run through the storey floors to take possible expansions into account.

Stability above the first level floor is predominantly provided by the load-bearing prefabricated façade elements. The wind load on the prefabricated façade elements is transferred through the first level floor to the ground level’s prefabricated concrete walls, the elevator shaft walls, the prefabricated concrete walls next to the bicycle parking space (ZB axis) and the ramp (ZD axis), and the wall on the Z4 axis. The stabilizing walls on the ground level are placed eccentrically relative to the wind load’s focus. This means that for each cardinal direction, all walls contribute to transferring the wind load to the building’s foundations in order to carry the wind loads.