In the new Rijksmuseum Atelier Building, the museum’s conservation department has been combined with the Netherlands Institute for Cultural Heritage conservator-restorer’s training.
The new 10.000m2 building also houses the former safety institute from 1900. The project is characterized by its complexity caused by its urban location as well as the nature of the renovation works.
A 0001

Project information

Disciplines

Building structures

Place

Amsterdam

Client

Programme Directors The New Rijksmuseum Amsterdam

Architect

Cruz y Ortiz Sevilla/Amsterdam

Project size

10.000 m2 HFA

Start of project

2004

Completion

2007

Consulting services

Structural design, detail drawings and calculations, site supervision

Because of the area to be realised on the construction site and the limitations to the building’s height, a basement was built underneath the entire site, directly next to existing heritage sites. The design features a solution based on underwater concrete. Because of the presence of artworks in the basement, it has to be absolutely watertight. To this end, much attention has been given to preventing water-bearing shrinkage cracks during design and construction, for example by applying cooling.

To connect the Rijksmuseum to the Atelier Building, a tunnel has been made underneath the existing safety institute. Together with the building’s repurposing, this has led to various expansions to the foundations and extra piles. To prevent future cracks, construction of the extra foundation piles has been emphasised in the design. By minimizing differences in stiffness as a result of foundation adjustments, chances of future non-uniform settlement have been reduced to a minimum.

chevron-right chevron-left